Lukk Lukk
Ensemble Ernst
Ensemble Ernst
Meny
Lukk
Meny Meny
No   En
Ensemble Ernst

Ensemble Ernst - Cájet Sámi Vuoinna! Store Studio, NRK 6. februar klokken 19.00I desember 2014 døde John Persen, en bauta i norsk musikkliv og en av de fremste pionerene for det samiske i norsk musikk. Blant hans etterlatte verker fantes en saksofonkonsert som nå endelig fikk sin urframføring på Nordlysfestivalen 28.1 2023. Ensemble Ernst ønsker å presentere dette verket, sammen med klassikeren "Arvesøl" i kombinasjon med musikk av den unge samiske komponisten Andreas Gundersen fra Tana.
I 2004 bestilte saxofonist Lars Lien en saxofonkonsert av komponist John Persen. Verket fikk tittelen “BRUDD”, en tittel som gjenspeilet Persens forhold til norsk musikkliv som han følte seg sviktet av. John Persen hadde sin oppvekst i Porsanger i Finnmark og utdannet seg til lærer og agronom i Tromsø før ham flyttet til Oslo for å ta komponistutdanning. Persens største verk var operaen Under kors og krone (1985), som handlet om Kautokeino-opprøret i 1852. Til tross for at operaen var et bestillingsverk av Den Norske Opera, ble den aldri fremført. Han omarbeidet senere materialet til orkesterverktet Over kors og krone, som ble urfremført under Ultimafestivalen i 1999.
Mange musikkinstitusjoner som i dag er nasjonale symboler kan spores tilbake til Persens utrettelige, og ofte ulønnede, arbeid i kulissene i Norsk musikkliv. Han var blant annet initiativtaker til opprettelsen av Norsk Musikkinformasjon og Ultima - Oslo Contemporary Music Festival. Også Norges Musikkhøgskole var han som studierepresentant med på opprettelsen av. På slutten av sitt liv brøt komponisten med mange av sine gamle medarbeidere og venner. Dette gjorde at det ble vanskelig å få fremført verket «BRUDD», og verket har ligget urørt i snart 20 år.
Persen har også skrevet elektronisk musikk og vi fremfører et kutt fra innspillingen «Things Take Time» som han komponerte sammen med Jøran Rudi.
"Badjel for Sinfonietta" er komponsert av den unge samiske komponisten Andreas Gundersen. "Badjel" betyr "over", og tittelen er en referanse til Jon Persens orkesterverk "Over kors og krone"
Program:
-remnants of what may still exist, if only for a while, Andreas Gundersen
Piano Sanae Yoshida
-Brudd for Saxofon og Sinfonietta, John Persen
-Samesiidat, John Persen, tilrettelagt av Jon Øivind Ness
-Fra «Things Take Time» John Persen og Jøran Rudi
-Badjel, Andreas Gundersen
-Arvesøl, John Persen
Solist: Lars Lien, Saxofon og Sanae Yoshida, Piano
Dirigent: Thomas Rimul
Foto:
Ensemble,Siri Hempel Lindøe
John Persen, Guri Dahl
Billetter


01.31.2023

Til toppen


Ensemble Ernst
Ensemble Ernst
Tel. +47 934 05 355
ovindnyvoll@gmail.com
Kulturrådet